Yaslanmayı tersine çevirmenin doğal yolu

Resveratrol’un Sağlık Üzerindeki Etkileri

Doğal olarak bazı bitkilerde bulunan resveratrol, bitkilerin kendilerini korumak için ürettikleri bir polifenoldür. ‘’Bilimsel araştırmalara göre en güçlü antioksidanlardan biri olan resveratrol, yaşlanma karşıtı etkisiyle öne çıkıyor’’ diyen Diyetisyen ve Fitoterapi Uzmanı Merve Öz, bu konuda bilinmesi gerekenleri şöyle açıkladı.

Resveratrol, kalp hastalıkları, kanser, alzheimer ve diyabet gibi kronik hastalıklar üzerinde faydalı etkiler sağlayan bir bileşiktir. İyi kolesterol HDL’yi artırır, kötü kolesterol LDL’nin damarlardaki birikimini azaltır ve kanın pıhtılaşmasını engeller. Aynı zamanda yaşlanmayı da tersine çeviren etkisiyle bilinir.

En güçlü kaynağı üzümdür ve özellikle siyah üzümün kabuk kısmında ve çekirdeğinde bulunur.

Merve Öz

İŞTE DİĞER KAYNAKLARI

Resveratrol, üzüm dışında yer fıstığı, badem, yaban mersini, böğürtlen, çilek, antep fıstığı, kızılcık, dut, fındık gibi gıdalarda da bulunur.

FAYDALARI

  • Kan basıncını düşür: Daha fazla nitrik oksit üretimini sağlayarak kan damarlarının rahatlamasını sağlar.
  • Kan yağlarını düzenler: Kolesterol üretimini kontrol eden enzimi azaltarak LDL (kötü kolesterol) miktarını azaltır ve HDL (iyi kolesterol) miktarını artırır.
  • Yaşlanma karşıtıdır: Cilt ve damarları gençleştirici etkisi vardır, ayrıca alzheimerı önleyebilir.
  • İnsülini dengeler: Diyabetik bireylerde sorbitol birikimi ve oksidatif stresi azaltarak insülin dengesini sağlar.
  • Eklem ağrısını hafifletir: Artiritin etkilerini azaltır.
  • Kanseri riskini azaltır: Kanserli hücre büyümesini engelleyebilir.

TAKVİYELERE DİKKAT

Günlük olarak 5 gram resveratrol yeterlidir. Beslenmeyle birlikte toksik seviyelere ulaşılmamaktadır ancak takviye şeklinde alındığında dikkatli olunmalıdır. Takviye ürünlerinin yan etkileri ve etkileşimleri olabilir, bu nedenle doktor gözetiminde kullanılmalıdır.

Related Posts

Yediğimiz sebze ve meyve ne kadar sağlıklı?

“Günümüzde tarım ilaçlı sebze ve meyvelerin ciddi sağlık sorunlarına yol açtığı göz ardı edilmemeli’’ uyarısında bulunan Prof. Dr. Erk, bu konuda dikkat edilmesi gereken noktalara değindi.

Balık keyfiniz kabusa dönüşmesin! Bir lokması bile büyük riskmiş

Balık, yüksek biyolojik değere sahip proteinleri, omega-3 yağ asitleri (özellikle EPA ve DHA), D vitamini ve iyot gibi önemli mikro besinleri içeren değerli bir hayvansal besin kaynağıdır. Dyt. Beste Mum, ancak bazı bireylerde bağışıklık sistemi tarafından alerjen olarak tanımlanarak ciddi reaksiyonlara yol açabileceğini söyledi.

“Masum gibi görünen paketli gıdalar çoğunlukla ultra işlenmiş oluyor”

“Masum gibi görünen paketli gıdalar çoğunlukla ultra işlenmiş oluyor”

Uzmanlardan kalbi ve böbreği etkileyen ‘kardiyorenal sendrom’ uyarısı

Türk Böbrek Vakfı (TBV), Türk Kalp Vakfı ve Türk Nefroloji Derneğince “kardiyorenal sendrom” olarak adlandırılan hem kalbi hem böbreği olumsuz etkileyen sağlık sorunlarına dikkati çekildi.

Diyarbakır Çocuk Hastanesi alarm veriyor; yapısal risk, personel yetersizliği ve ödeme sorunları gündemde

Diyarbakır Çocuk Hastanesi alarm veriyor; yapısal risk, personel yetersizliği ve ödeme sorunları gündemde

Uzmanından astım hastaları için iyi haber: “Biyolojik ajan tedavisi” acile başvuruları azaltıyor

Uzmanından astım hastaları için iyi haber: “Biyolojik ajan tedavisi” acile başvuruları azaltıyor