Türkiye’de Akciğer Kanseri Ölüm Sayısı Yılda 40 Bin

Akciğer Kanseri: Yılda 40 Bin Kişinin Hayatını Kaybettiği Büyük Tehlike

Türkiye’de her yıl 40 bin kişi, akciğer kanseri nedeniyle yaşamını yitiriyor. Dr. Murat Kıyrık, “Covid-19 salgını nedeniyle 3 yılda 100 bin can kaybettik, ancak akciğer kanseri her yıl 40 bin can almaya devam ediyor” dedi.

Akciğer Sağlığı ve Yoğun Bakım Derneği tarafından düzenlenen 10. Uluslararası Katılımlı Akciğer Sağlığı Kongresi’nde, akciğer kanseri ve solunum yolu hastalıklarından yapay zeka destekli tanı yöntemlerine kadar birçok konu ele alındı. Dr. Kıyrık, Türkiye’de akciğer kanserine bağlı ölümlerin ciddiyetine dikkat çekerek, her yıl 40 bin insanın bu hastalıktan hayatını kaybettiğini belirtti.

Akciğer kanserinin temel nedeninin sigara olduğunu vurgulayan Dr. Kıyrık, hastaların yüzde 90’ının sigara içicisi olduğuna dikkat çekti. Bunun yanı sıra, bazı mesleki maruziyetlerin de risk oluşturduğunu belirterek, sigara haricinde elektronik sigara, nargile, pro ve pipo gibi tütün ürünlerinin de tehlike oluşturabileceğini söyledi.

Akciğer kanserinin genellikle 50 ile 80 yaş arasında görüldüğünü ifade eden Dr. Kıyrık, 20 yıl boyunca sigara içmiş kişilerin bu yaş aralığında tarama yaptırmaları gerektiğini önerdi. Ayrıca ailesinde kanser geçmişi bulunanların daha büyük risk altında olduğunu belirterek, taramanın bir yaşam biçimi haline gelmesi gerektiğini vurguladı.

Sigaraya başlama yaşının düşmesiyle ilgili endişelerini paylaşan Dr. Kıyrık, erken yaşta sigara kullanımının akciğer kanseri riskini artırdığını ve bu konuda önlem alınması gerektiğini belirtti. Ailevi risklere de dikkat çeken Kıyrık, babasında akciğer kanseri olanların oğullarının da aynı hastalığa yakalanabileceğini ve bu durumun oldukça üzücü olduğunu ifade etti.

Hesap Aç, 1.000 TL Kazan. BYBIT TR’ye Şimdi Üye Ol. Reklamdır
Kaynak: İhlas Haber Ajansı / BEGÜM AKSOY – Sağlık

Related Posts

Yediğimiz sebze ve meyve ne kadar sağlıklı?

“Günümüzde tarım ilaçlı sebze ve meyvelerin ciddi sağlık sorunlarına yol açtığı göz ardı edilmemeli’’ uyarısında bulunan Prof. Dr. Erk, bu konuda dikkat edilmesi gereken noktalara değindi.

Balık keyfiniz kabusa dönüşmesin! Bir lokması bile büyük riskmiş

Balık, yüksek biyolojik değere sahip proteinleri, omega-3 yağ asitleri (özellikle EPA ve DHA), D vitamini ve iyot gibi önemli mikro besinleri içeren değerli bir hayvansal besin kaynağıdır. Dyt. Beste Mum, ancak bazı bireylerde bağışıklık sistemi tarafından alerjen olarak tanımlanarak ciddi reaksiyonlara yol açabileceğini söyledi.

“Masum gibi görünen paketli gıdalar çoğunlukla ultra işlenmiş oluyor”

“Masum gibi görünen paketli gıdalar çoğunlukla ultra işlenmiş oluyor”

Uzmanlardan kalbi ve böbreği etkileyen ‘kardiyorenal sendrom’ uyarısı

Türk Böbrek Vakfı (TBV), Türk Kalp Vakfı ve Türk Nefroloji Derneğince “kardiyorenal sendrom” olarak adlandırılan hem kalbi hem böbreği olumsuz etkileyen sağlık sorunlarına dikkati çekildi.

Diyarbakır Çocuk Hastanesi alarm veriyor; yapısal risk, personel yetersizliği ve ödeme sorunları gündemde

Diyarbakır Çocuk Hastanesi alarm veriyor; yapısal risk, personel yetersizliği ve ödeme sorunları gündemde

Uzmanından astım hastaları için iyi haber: “Biyolojik ajan tedavisi” acile başvuruları azaltıyor

Uzmanından astım hastaları için iyi haber: “Biyolojik ajan tedavisi” acile başvuruları azaltıyor