Asgari ücret zammı patrona az geldi

2025 Yılı Asgari Ücreti Yüzde 30 Arttı

2025 yılı asgari ücreti, Türkiye İstatistik Kurumu’nun yüzde 44’lük enflasyonuna rağmen yüzde 30 oranında zamlandı. Bu zam oranı asgari ücretle geçinenler arasında tartışmalara neden oldu. Şimdi gözler, 2025 yılında özel sektörde çalışanların maaşlarındaki artışlara çevrildi.

İşverenlerin Zam Kararı

İşverenler daha fazla artış yapmayı planlıyor

Eleman.net tarafından yapılan bir ankete göre, işverenlerin maaş zamlarına ilişkin düşünceleri ortaya konuldu. Ankette, işverenlerin yarıdan fazlasının çalışanlarına asgari ücret zammının üstünde artış yapmayı düşündüğü görüldü.

Asgari Ücretin Üzerinde Artışlar

Anket sonuçlarına göre, işverenlerin yüzde 61’i 22.104 TL olan 2025 yılı asgari ücretinden memnun olmadığını belirtti. Ayrıca, işverenlerin yüzde 43’ü asgari ücrete yapılan yüzde 30 zam oranından daha fazla artış yapmayı planladıklarını açıkladı.

Ankette, katılımcıların yüzde 39’u asgari ücret zammından memnun olduklarını belirtirken, yüzde 61’i memnun olmadıklarını ifade etti. Buna ek olarak, katılımcıların yüzde 64’ü 1-10 arası, yüzde 34’ü 10-30 arası, yüzde 10’u 30-50 arası ve yüzde 12’si de 100 ve üzeri sayıda asgari ücretli çalıştıklarını söyledi.

Bazı İşverenler Henüz Zam Yapmayı Planlamıyor

Ankette, çalışanlarına yüzde 30’dan fazla zam yapacaklarını belirten işverenlerin oranı yüzde 43 iken, zam yapmayı düşünmeyenlerin oranı ise yüzde 32 olarak açıklandı. Kalan yüzde 25’lik kesim ise henüz bir karara varmadıklarını belirtti. Ayrıca, işverenlere yılın ortasında ikinci bir asgari ücret zammının olup olmayacağı sorulduğunda yüzde 67’si “hayır” yanıtını verdi.

Ankette, çalışanları enflasyona karşı korumak için hangi uygulamaların devreye alınacağı sorulduğunda, işverenlerin yüzde 12’si mutfak desteği, yüzde 5’i kira yardımı, yüzde 28’i ikramiye seçeneğini tercih ettiklerini belirtirken, yüzde 56’sının henüz bir plan yapmadığını açıkladı.

“İşverenlerin Çalışanları Desteklemesi Önemli”

Anket sonuçlarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Eleman.net CEO’su Levent Dicle, bu yıl alım gücünün işveren ve çalışan arasındaki uyumu belirleyeceğini vurguladı. Dicle, “Temel ihtiyaçlardaki yükselmeler çalışanların daha fazla zam talep etmelerine neden olabilir. Bu dönemde işverenlerin, hem makul düzeyde zamlar yaparak hem de ek yan haklar sağlayarak çalışanlarına destek olmaları önemlidir. Bu adımların atılmaması durumunda işletmelerde verimlilik kaybı ve kalifiye çalışan eksikliği yaşanabilir” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir