AB Suriye’ye yönelik bazı yaptırımları askıya aldı

AB Konseyi, Suriye’ye Uygulanan Yaptırımları Askıya Aldı

Avrupa Birliği Konseyi üye ülke dışişleri bakanlarının Brüksel’de gerçekleştirdiği toplantı sonrasında Suriye’ye uygulanan AB yaptırımlarıyla ilgili önemli kararları duyurdu.

AB ülkeleri, Suriye’deki durumu dikkate alarak çeşitli kısıtlayıcı tedbirleri askıya almaya karar verdi. Alınan kararın, AB’nin Suriye’de kapsamlı siyasi geçiş, ekonomik toparlanma, yeniden yapılanma ve istikrar çalışmalarını destekleme çabalarının bir parçası olduğu vurgulandı.

Yapılan açıklamada, AB’nin Suriye’deki temel ekonomik sektörlerdeki kısıtlayıcı önlemleri askıya aldığı belirtildi. Enerji, ulaşım, finans ve bankacılık gibi sektörlerde işlemlerin kolaylaştırılacağı aktarıldı. Ayrıca, petrol, gaz, elektrik ve ulaştırma sektörlerindeki tedbirlerin askıya alındığı ifade edildi.

Suriye’deki çeşitli bankalar ve havayolu şirketlerinin yaptırım listesinden çıkarılacağı, Suriye Merkez Bankası’na fon ve ekonomik kaynak sağlanacağı belirtildi. Ayrıca, AB bankaları ile Suriye bankaları ve finans kuruluşları arasında bankacılık ilişkileri kurulmasına izin verileceği de açıklamada yer aldı.

İnsani durum muafiyetinin süresiz olarak uzatılacağı ve kişisel kullanıma yönelik lüks malların Suriye’ye ihraç yasağının sona ereceği de duyurulan kararlar arasında yer alıyor. AB Konseyi, çalışmalarını sürdürecek ve Suriye’deki durumu yakından takip ederek gerektiğinde ekonomik yaptırımları değerlendirecek.

Ayrıca, Beşşar Esed rejimine yönelik çeşitli alanlardaki yaptırımların devam edeceği, yeni kararlarla ilgili yasal düzenlemelerin yarın AB Resmi Gazetesinde yayımlanarak yürürlüğe gireceği belirtildi.

AB’nin Rusya’ya Yönelik Yaptırımları

AB’nin Suriye’ye uyguladığı yaptırımlar, iç savaşın başlamasının ardından Mayıs 2011’de başladı. Rejimle bağlantılı kişilere seyahat yasakları ve mal varlıklarının dondurulması gibi bireysel kısıtlayıcı tedbirler alındı.

AB, ayrıca Suriye’ye sektörel yaptırımlar da uyguladı ve rejimin finans ağının kalbinde bulunan sektörleri hedef aldı. Bu çerçevede ham petrol ve petrol ürünlerinin ithalatı ile askeri ve sivil amaçlı kullanılabilen malların ihracatı kısıtlandı.

Yaptırımlar, belirli girişimlerin ve altyapı projelerinin finansmanını da içermekteydi.

Related Posts

Vergi İletişim Merkezine yurt dışından gümüş madalya

Vergi İletişim Merkezine yurt dışından gümüş madalya

Ankara’da az su tüketen abonelere indirim

Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB), su tasarrufunu teşvik etmek için 10 metreküpe kadar su tüketen abonelere yüzde 10 indirim, aşırı ve savurgan tüketimlerin önüne geçmek amacıyla 30 metreküp ve üzeri su kullanan abonelere de kademeli olarak daha …

CHP’li Karabat: Mehmet Şimşek tarihe “cuntanın mali ayağı” diye geçecek

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Özgür Karabat, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’i ekonomi politikaları üzerinden sert sözlerle eleştirdi. Sosyal medya platformu X üzerinden açıklama yapan Karabat, “Mehmet Şimşek tarihe …

Bakan Göktaş duyurdu: 5,4 milyar lira hesaplara yatırdık

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, bakıma ihtiyacı olan tam bağımlı vatandaşlar ve ailelerine ekonomik destek sağlamak amacıyla bu ay toplam 5,4 milyar lira Evde Bakım Yardımı ödemesini hesaplara yatırdıklarını bildirdi. 2006 …

Pegasus, 3 ülkeye seferlerini iptal etti

Pegasus, Orta Doğu’daki gerilim nedeniyle İran, Irak ve Ürdün uçuşlarını geçici olarak durdurdu; yolculara ücretsiz iptal ve değişiklik hakkı tanındı.

Vatandaş krediye sarıldı faiz gelirleri rekor seviyeye ulaştı

Alım gücü her geçen gün azalırken vatandaşlar çareyi kredi ve kredi kartlarında buluyor. Ancak yüksek faiz oranları da ödemeleri şişiriyor. Kazanan ise bankalar oluyor. Bankaların kredilerden elde ettiği faiz gelirlerinde rekor artışlar yaşandı …